Зголемен извозот на зелка за 28% во првите три месеци ова година во однос на лани, тврди МЗШВ

Голем успех на македонските пронаоѓачи во Москва, награди за Драги Рашковски, Toни Велевски и Саше Јандрески

Проф. Д-р Драги Рашковски за својот патентиран пронајдок „Систем и уреди за контрола на брзината на возилата во сообраќајот со определување на просечната брзина и изрекување на казни“ освои:

– Пехар и Златен медал од стручното жири;
– Златен медал – специјална награда од сојузот на пронаоѓачи на Севастопол и
– Специјална награда – Диплома од рускиот Volgatech University.

Тони Велевски за својот патентиран пронајдок „Опрема за редење и нижење на листови од тутун“ освои Златен медал од стручното жири; Златен медал – специјална награда од Сојузот на пронаоѓачи на Севастопол и Специјална награда – Диплома од рускиот Volgatech University.

Саше Јандрески (ученик во II год. од гимназијата „Мирче Ацев“ во Прилеп) за својот патентиран пронајдок „Мултифункционален стерилен медицински шприц“ освои Златен медал од стручното жири; Златен медал – специјална награда од Сојузот на пронаоѓачи на Севастопол и Специјална награда – Диплома од рускиот Volgatech University.

повеќе…

Туристичките агенции ќе добијат ваучери за да ги обесштетат клиентите

Туристичките агенции нема да имаат обврска да ги враќаат парите што граѓаните ги уплатиле за аранжмани, но ќе мораат да им дадат ваучери со истата вредност кои ќе може да се искористат до крајот на следната година.

Почна да функционира државниот карантин

Доцна синоќа 59-те луѓе кои влегле во државата преку граничниот премин Деве Баир и од Косово се сместени во хотелот “Ибис стајл”, кој беше ставен на располагање на државата во функција на карантин.

Заев …ПРЕМИЕР, МИНИСТРИ, СУДИИ, ДИРЕКТОРИ ЌЕ ЗЕМААТ ПЛАТА ОД 14 500 ДЕНАРИ…

Заев …ЦЕЛА АДМИНИСТРАЦИЈА (освен полиција, војска и медицински лица), ПРЕМИЕР, МИНИСТРИ, СУДИИ, ДИРЕКТОРИ ЌЕ ЗЕМААТ ПЛАТА ОД 14 500 ДЕНАРИ…

Филипче …200 МАКЕДОНСКИ ДРЖАВЈАНИ ОД ИТАЛИЈА И АВСТРИЈА ВО КАРАНТИН ВО КРИВОЛАК…

Филипче …200 МАКЕДОНСКИ ДРЖАВЈАНИ ОД ИТАЛИЈА И АВСТРИЈА ОРГАНИЗИРАНО ЌЕ ВЛЕЗАТ ПРЕКУ ДЕВЕ БАИР И ЌЕ ОДАТ ДИРЕКТНО ВО КАРАНТИН ВО КРИВОЛАК…

СЕНАТОРИТЕ ВО ШПАНСКИОТ СЕНАТ НА 17 МАРТ НА ВОНРЕДНА СЕДНИЦА ЕЛЕКТРОНСКИ ЌЕ ГЛАСААТ ЗА ЧЛЕНСТВО НА МАКЕДОНИЈА ВО НАТО…

ЗА ПРВПАТ ВО ИСТОРИЈАТА СЕНАТОРИТЕ ВО ШПАНСКИОТ СЕНАТ НА 17 МАРТ НА ВОНРЕДНА СЕДНИЦА ЕЛЕКТРОНСКИ (ОД ДОМА) ЌЕ ГЛАСААТ ЗА ЧЛЕНСТВО НА МАКЕДОНИЈА ВО НАТО…

Во случај на епидемија на Коронавирус – специјално опремен објект со капацитет од 54 кревети во близина на Демир Капија

Ова е објектот во близината на Демир Капија кој надлежните го одредија како болница за лицата кои ќе бидат ставени во изолација доколку епидемијата на коронавирусот добие несакани размери.

Станува збор за објект специјално наменет и опремен за да може да пружи нега и заштита на пациентите, а локацијата заедно со безбедносните протоколи би ја спречила паниката кај локалното население но и монжоста од евентуално ширење на зарзата.

Овој објект се наоѓа на неколку километри од градот, изолран во природата далеку и од Заводот во Демир Капија.

Целосно нова делница ќе ги поврзува Стар и Нов Дојран, а следува и изработка на проект за обиколница околу Дојран

Целосно нова делница ќе ги поврзува Стар и Нов Дојран, а следува и изработка на проект за обиколница околу Дојран. Продолжуваме со проекти за заштита на езерото, подобра инфраструктура, нови плажи, за Дојран да стане поатрактивна туристичка дестинација и за домашните и за странските туристи.