Во ТАБ МАК Пробиштип годинава ќе се произведат 1,7 милиони, по завршување на инвестицијата ќе се произведуваат 3 милиони акумулатори

Втора инвестиција вредна 25 милиони евра и 80 нови вработувања, најавува словенечката компанија за производство на акумулатори „ТАБ МАК“. Со работа наскоро ќе почне и производствениот капацитет на фабриката „Кранфилд Фаундри“, најавија денеска премиерот Зоран Заев кој заедно со вицепремиерот Кочо Анѓушев.

– Бројот на вработени од Пробиштип и околните населени места во „ТАБ МАК сега е 440, а со дополнителната инвестиција од преку 20 милини евра за реконструкција и проширување на капацитетите според најмодерни стандарди, до крајот на 2022 година ќе бидат отворени дополнителни 90 работни места, рече Заев по посетата на „ТАБ МАК“.

По завршување на инвестицијата, „ТАБ МАК“ следната година ќе произведува три милиони акумулатори, а за оваа година е планирано да бидат произведени 1.700.000 парчиња.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s