Град за кој се знае многу малку, илјада луѓе живеат во град под земја Во Австралија постои вистински град кој се наоѓа под земја. Направен е на местото на еден напуштен рудник.

Неговото име е Кобер Пери и е еден од најинтересните места на светот. Овој град за кој многу малку се знае е живеалиште на илјадници луѓе.

Подземниот град Кобер Пери е скриен во австралиската пустина под милиони тони песок. Таинствениот Кобер Педи инаку, е основан во далечната 1915 година кога таму биле откриени наоѓалишта на опал. Но, поради високите температури и големата жештина , луѓето почнале да живеат под земја.

Луѓе од сите краеви на светот во потрага по опал се доселувале во жешката австралиска пустина. Кога биле под земја во рудниците на рударите им било пријатно, но голем проблем настанувал кога тие ќе излезеле од длабочините на рудникот на жешкото сонце, каде не можеле да ги издржат високите температури.

Поради тоа одлучиле старите и напуштени рудници да ги претворат во свои домови. Денеска во Кобер Педи живеат повеќе од 4000 луѓе. Во градот има и неколку подземни хотели, продавници, музеи и цркви. Домовите се еднакво модерни како и оние дан земјата ,Кобер Педи стана туристичка атракција.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s