Skip to content
Advertisements

Султанот од Брунеи прослави 50 години владеење

Султанот од Брунеи со голема церемонија прослави 50 години владеење во оваа мала земја во југоисточна Азија, богата со нафта.

Низ улиците на главниот град помина со златна кочија, а неколку десетици илјади граѓани мавтаа со знаменца и му аплаудираа на султанот Хасан ал Болкиах, еден од најбогатите луѓе на светот. Во кочијата имаше придружба од 50 луѓе.

Во чест на најстариот монарх во светот, по британската кралица Елизабета Втора, низ улиците две недели настапуваа фолклорни групи.

Болкиах (71) владее 50 години по абдикацијата на татко му во 1967 година.

Неговото владеење е обележано и со контроверзи, како што е воведувањето на шеријатскиот закон од 2014 година и раскошниот живот на членови на неговото семејство. За неговиот помлад брат се зборува дека има хареми со жени од Запад.

Султанот од Брунеи го поседува ланецот луксузни хотели Дорчестер, кои се наоѓаат во Париз, Лондон, Милано и Рим, како и хотелите Бел Ер и Беверли Хилс во Лос Анџелес.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: