Спилберг прогнозира Оскар за македонскиот филм „Со љубов“

Легендарниот Стивен Спилберг смета дека македонскиот документарен филм „Со љубов“  е најдобриот документарец кој го видел во последните години и заслужува да освои Оскар, пренесува „Docsinsights“.

-Ве позиционира апсолутно во душата на главниот лик, вие не дознавате за деталите на неговото минато или неговата иднина, вие само гледате како луѓето кои се најблиску до него реагираат во неговото опкружување, и ова создава едно запознавање кое е топло и блиско до срцето, рече Стивен Спилберг на премиерата на филмот во Торонто.

Филмот на Илија Цветковски и Атанас Георгиев е приказна за Дионис, професор по биологија пред пензија и неговиот сон. Тој поседува повеќе од сто половни коли, од кои повеќето не функционираат, но тој секоја вечер спие до нив, сонувајќи неговата необична колекција да ја претвори во музеј.

Преземено од Фокус

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s