Skip to content
Advertisements

„Ако одам во Битола“ доби уште една одлична преработка

Покрај „Битола, мој роден крај“, уште една песна може слободно да се нарече химна на градот на конзулите, а тоа е „Ако одам во Битола“. Авторското дело на Петар Георгиев – Калица во изведба на октетот „Македонија“, публиката првпат го слушна на фестивалот „Валандово“ во 1989 година, a подоцна ја препеаја и Тоше Проески, Влатко Лозаноски, Ламбе Алабаковски и многу други.

Битолска екипа застана и зад најновата преработка на овој евергрин, овој пат во малку поинакво руво, аранжирано од Давор Неќак, а во изведба на талентираната Тамара Стојковска, во придружба на оркестарот при државното музичко училиште од Битола, под диригентската палка на Магдалена Кочоска. Песната се снимаше во студиото „Фрезенк“, а за видеото се погрижи продукцијата „ДримКаст“.

Аранжман и пијано – Давор Неќак
Диригент – Магдалена Кочоска
Флејти – Ангела Димковска, Кристина Љушкоска
Кларинети – Виктор Зеканович, Дарко Савески
Виолини – Марио Робе, Ивана Ристеска, Бајрам Рамаданоски, Леонид Неде Гогов
Виоли – Мартина Зеканович, Елена Тефова
Виолончела – Филип Нечковски, Даниела Радевска
Контрабас – Андреј Јовановиќ

http://www.radiomk.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: